1. Can I bring my own shotgun?

Answer:  Yes, however you need to have a valid PAL license, and the barrel length must be 26 inches or greater.


2. What is a PAL license?

Answer: PAL stands for Possession and Acquisition License issued by the Federal Government and is required to own or purchase a firearm or ammunition in Canada. This license replaced the old FAC. Successful completion of a one-day Canadian Firearms Safety Course is required to apply for a PAL license.


3. Where can you take the course to get your CFSC?

Answer: Silver Willow offers a Canadian Firearms Safety Course (CFSC) every month for both restricted and non-restricted firearms. This is a one day course and includes an instructional handbook. To register or for more information please call 403-337-2490.


4. Can I rent a shotgun at Silver Willow?

Answer: Yes, a variety of quality shotguns are available for rent by shooters holding a valid PAL license. Renting a gun is a good way to "test drive" a model or brand of gun you are interested in buying.


5. What types of guns are used or available at Silver Willow?

Answer: People use a variety of shotguns, pumps, semi automatic as well as over / under shotguns in 12 gauge, 20 gauge, 28 gauge and 410 gauge.


6. Does Silver Willow sell shotguns?

Answer: Yes, we are dealers for Browning, Beretta, Winchester and Benelli. We sell both new and used shotguns.


7. Can I try a shotgun at Silver Willow before I purchase it?

Answer: Yes, if you bring your PAL, we have a selection of different shotguns available to try before you buy.


8. Can I buy Shotgun shells at Silver Willow?

Answer: Yes, as long as you have a valid PAL. We sell in individual shell boxes of 25, in Winchester, Federal, Remington, and Challenger as well as in case lots.


9. Can I bring my own shotgun shells?

Answer: Yes, the shot size should not be larger then 7.5 and no more than 1 and 1/8th oz load. This is called a "target load" shell.


10. When I bring a group of people what do I need to know?

Answer : You will need to have at least one person in each group of up to five people, who has a valid PAL to supervise and take responsibility the safety of the group.


11. What if you don't have a person in your group with a valid PAL license, can you still come to shoot?

Answer: Yes, at an additional charge you can pre book and hire a guide. We need a minimum of three days notice to arrange for guides. If you book an "all-inclusive" package, everything you will need is provided. 


12. What is the alcohol policy at Silver Willow ?

Answer: We have chosen not to be a licensed facility and there is ZERO tolerance for drinking and shooting.

Consumption of alcohol is ONLY permitted at the club when the following three conditions have been met:

  1. A fully catered meal is provided
  2. A liquor permit is in place - a liquor permit can be purchased at any liquor store; our address is 30133 Range Road 20 Mountain View County. Please bring your permit on the day of the event so it can be posted. Unfortunately we are unable to provide refrigeration space for alcohol, please bring your own coolers and ice.
  3. All firearms and ammunition are securely stored away and inaccessible to those consuming alcohol.

We do not sell alcohol on our premises.


13.  Can someone who has never shot a shotgun try this sport?

Answer: Yes, We recommend that a experienced shooter go with you the first time , someone with a valid PAL license or a hired guide/ instructor. Shooting the new super LOW recoil shells is recommended for first timers as well as the shorter course.


14. How much recoil (kick back) is there from a shotgun?

Answer: Depends on which shells you use. There are heavy target loads, light target loads and the new low recoil shells. The low recoil loads have approximately 50% less recoil and less noise than regular loads. Don't bring your grandpa's old Duck or Goose hunting shells that kick like a horse !!


15. What can I expect from a booked instruction/ private lesson?

Answer: The instructor will teach you about gun safety, the best posture, swing stance, and the best way to hold the gun. Eye dominance and general gun fit are also covered. Shooting tips for success and suggestions to help improve your understanding and ultimately your scores!!


16. What is the liability waiver about?

Answer: All activity on the Silver Willow grounds is at your own risk; you must be aware that live ammunition is being fired on the grounds. The liability waiver is a required process for each person who enters the property, each and every time. Each person MUST sign. A minor must sign as well as their parent or legal guardian.


17. Do I need to be a member at Silver Willow?

Answer: At this point, you do not need to be a member to shoot. However, membership has significant benefits. As a member you can save up to 50% on the cost of clays targets! After just 7 rounds of 100 targets, your membership will pay for itself in savings.

Other member perks include:

  • The ability to bring up to 4 guests to enjoy the sport under your membership
  • Access to special, “member only” shooting events, shopping specials at the Day & Co. Shotgun Store and receive our monthly newsletter
  • Members save $7 per power cart rental
  • Members save up to $5 per case on shotgun shells
  • “Members only” on-line reservation system is now available

18. What is the iPull system?

Answer: Silver Willow uses a wireless target release system called “iPull”. The system will throw single targets, report targets and true pair targets. iPull can also be programmed to delay the target launch release when you are shooting alone. The system is activated by a Silver Willow Clay Card which Shooters are given when they purchase either 50 or 100 targets.